VESTI

5 saveta za energetsku efikasnost

No Comments

Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju kvalitet rada i života. Pojam energetska efikasnost može imati dva značenja pri čemu se prvo odnosi na stepen korisnog dejstva određenih uređaja, a drugo na konkretne mere i postupke. Ova tema postaje značajna ne samo zbog finansijske uštede pojedinaca već i zbog očuvanja životne sredine. U nastavku smo pripremili za vas 5 saveta za energetsku efikasnost:

LED sijalice – zamenom sijalica sa užarenim vlaknom LED sijalicama, koje su superiornije u pogledu veka trajanja i utroška energije, prosečno domaćinstvo moglo bi da ostvari uštedu u iznosu od 100-120 evra na godišnjem nivou.

Izolacija – prema istraživanju koje je sastojalo iz analiziranja više grupa identičnih kuća u pogledu dimenzija, koje su se nalazile u istom podneblju i koristile identičan način grejanja, dokazano je da se adekvatnom izolacijom troškovi grejanja mogu smanjiti i do 40%.

Klima uređaji – preporučuje se zamena uređaja C klase, koji dominiraju našim tržištem, klimama A klase koje su  30% skuplje, ali troše i do 35% manje energije. Za maksimalnu uštedu preporučuje se da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne prelazi 10 stepeni i da se umesto kontinuiranog rada uređaja primenjuje strategija povremenog rashlađivanja.

Grejanje – pelet se smatra gorivom budućnosti zahvaljujući obnovljivosti biomase iz koje se dobija, čistoći i jednostavnosti korišćenja. Pelet se kontinuirano usavršava i stručnjaci smatraju da će se cena progresivno smanjivati iz godine u godinu zahvaljujući sve većem broju proizvođača. Preporučuje se kupovina na kraju grejne sezone jer u zimskom periodu može doći do rasta cene usled naglog povećanja tražnje.

Uštede vezane za kućne aparate i enterijer – Krečenje zidova u belu boju kako bi se maksimizirala refleksija i smanjila potreba za dodatnim osvetljenjem, naročito tokom dana; niski plafoni i visok stepen pokrivenosti podova tepisima omogućavaju duže zadržavanje toplote u prostoriji; skidanje kamenca sa grejača bojlera na svakih 18 meseci; čišćenje frižidera i zamrzivača od leda; pranjem posuđa u mašini za sudove troši se manje tople vode nego pranjem na ruke vodom iz bojlera, a ne preporučuje se korišćenje opcije sušenja; kod veš mašina se preporučuje korišćenje kratkih programa za pranje i izbegavanje prekomernog opterećivanja bubnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *