VESTI

Prednosti peleta

No Comments

Pelet je ogrev nastao presovanjem piljevine, usitnjavanjem drveta i industrijskih ostataka nastalih kao otpadak prilikom izrade nameštaja. Presovanje se vrši pod velikim pritiskom bez ikakvih hemijskih dodataka. Pelet je najčešće cilindričnog oblika širine 6-8mm i dužine 10-30mm što ih čini veoma lakim za upotrebu i transport.  Grejanje na pelet beleži progresivan rast popularnosti u svetu, ali i u našoj zemlji, a glavne prednosti koje su doprinele ovom trendu su:

1) Komfor – Pri grejanju na pelet obično se rukuje pakovanjima prosečne težine 15kg što je relativno lakše i jednostavnije od cepanja drva i unošenja uglja. Moderne peći poseduju integrisane kante koje se mogu napuniti svakih nekoliko dana i uglavnom su automatizovane što smanjuje potrebu za čestim obilascima kotlarnice, nadgledanjem i ponavljanjem loženja. U pogledu zapremine i čistoće skladištenja, pelet je dosta zahvalniji od alternativnih opcija grejanja.

2) Dobro i čisto sagorevanje – Pelet karakteriše visoka kalorijska vrednost koja se kreće između 15 MJ/kg i 20 MJ/kg uz 1-2% ostatka pepela za drvne pelete. Pelet poseduje i izuzetno nizak stepen vlage što značajno doprinosi dužini radnog veka kotla.

3) Obnovljivost i energetska nezavisnost – Pelet se proizvodi u gotovo svim zemljama sveta što znači da ne postoji energetska zavisnost i varijabilnost cena uslovljena političkim dešavanjima u zemlji dobavljaču. Biljni omotač naše planete, koji je osnovna sirovina za proizvodnju peleta, predstavlja obnovljiv i neiscrpan izvor energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *